Bovete och mandelbröd
2 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
½ dl russin
2 msk fiberhusk
½ tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
2 ägg
1 dl valnötter
2 ½ dl osötad mandelmjölk el liknande
Lite salt
Mixa alla ingredienser samman. Smörj en brödform med kokosolja. Häll i smeten och garnera gärna med frön, nötter eller bär. Jag garnerar gärna med mullbär och solrosfrön som blir väldigt gott. Grädda i ugnen ca 200 grader i 35-40 min.
Mixa alla ingredienser samman. Smörj en brödform med kokosolja. Häll i smeten och garnera gärna med frön, nötter eller bär. Jag garnerar gärna med mullbär och solrosfrön som blir väldigt gott. Grädda i ugnen ca 200 grader i 35-40 min.
Bovetemjölet går utmärkt att byta ut mot 1 dl mandelmjöl extra om man vill.
Rågmjöl och mandelbröd
2 dl rågmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl fiberhusk
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrö
1 dl russin
2 dl yoghurt
2 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl hackade nötter
salt
kanel
kardemumma
Mixa alla ingredienser samman. Smörj en brödform med kokosolja. Häll i smeten och garnera gärna med frön och nötter. Grädda i ugnen ca 200 grader i 35-40 min. Brödet är även väldigt gott kallt. Så förvaras med fördel i kylen.
Hasselnötsbröd med aprikos och valnötter
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl bovetemjöl
½ dl chiafrön
1 dl valnötter
1 dl hackade
aprikoser
1 tsk kardemumma
½ tsk kanel
2 msk fiberhusk
Cirka 2 dl ekologisk
sojamjölk original
Mixa samman alla
ingredienser. Smörj en brödform med kokosolja. Häll upp smeten i formen och
garnera brödet med valfria frön. Mycket gott med valnötter och mullbär. Grädda
i cirka 200 grader i 35-40 minuter.
Morotsbröd
2 dl kikärtsmjöl
2 dl bovetemjöl
2-3 msk fiberhusk
1 dl solrosfrön
ca 3 rivna morötter
1 tsk örtsalt
3 ägg
Cirka 3-4 dl naturell sojamjölk eller liknande
Krydda med koriander, timjan och oregano och lite kanel.
Mixa samman alla torra ingredienser. Blanda ned mjölken sist
och mixa tills degen är jämnt tjock, inte för torr men inte för rinnig heller.
Klä sedan en djup bakplåtsform i bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt på
denna. Garnera med solrosfrön på toppen. Grädda i ugnen i cirka 200 grader i 35-45 minuter.
Ta sedan
ut brödet. Låt det svalna och skär sedan upp i små brödrutor. Supergoda som
tillbehör till en god middag!
Frukostbröd/scones 4 stora eller 6 mindre
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
3 ägg
2 mosade bananer
1/2 dl blåbär
2 msk fiberhusk
1/2 dl chiafrön
1 tsk salt
2 msk torkad brännässla
Blanda samman allt i en bunke och låt stå en stund. Forma sedan så gott det går till 4-6 st runda bullar (degen blir lite slajmig, men bullarna blir super när de är klara).
In i ugnen på 200 grader i cirka 30 min. Njut dem som de är eller med en god ost eller nötsmör!
Fröknäcke
1 dl Kikärtsmjöl
1/2 dl Linfrön
1/2 dl Chiafrön
1/2 dl Pumpakärnor
1 dl Solroskärnor
Olja och kokat vatten
krydda med salt och oregano
Mixa till en lagom klibbig konsistens och bred ut tunt över ett bakplåtspapper. Smeten ska i princip täcka hela plåten. Skär om du vill små rutor i degen. Annars brukar jag bryta dem lite som jag vill när brödet är klart. In i ugnen i ca 50 min i 180 grader. Kolla regelbundet!
Hasselnötsbröd (Julbröd)
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl havremjöl
2 msk chiafrön
1 dl russin
1/2 dl fiberhusk
3 msk pepparkakskrydda
1 tsk örtsalt
1 msk honung
3 ägg
1 1/2 dl naturell sojamjölk
Blanda ihop alla ingredienser. Går självklart att strunta i russinen om man vill. Smörj en brödform med kokosolja. i med smeten. In i ugnen! :)
Semlebullar (eller vanliga bullar)
3 ägg
2 msk kokossocker
3 dl kokosmjölk
1 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk kardemumma
en nypa salt
2 msk chiapudding (chiafrön blötlagda i havremjölk i ca 1 timme)
Vispa ägg och socker. Blanda i mjölken. Blanda samman alla torra ingredienser och blanda sedan samman allt. Jag blandade sist i chiapuddingen när jag fick för mig att testa med det.
Låt svälla 5-10 min. Blöt händerna och rulla till bullar och lägg på en plåt. Jag penslade sedan med ägg och lade kokos på toppen. ca 200 grader i 20-25 minuter.
Semla tillbehör:
Grädden
Den fasta delen på kung markattas kokosmjölk, samt en skvätt av mjölken.
4 dadlar
vaniljpulver
kardemumma
Vispa samman tills tillräcklig gräddig, tillsätt kardemumma och vaniljpulver efter smak. (jag tog ganska mycket)
Eller vispa sojagrädde
Mandelmassan
2 dl mandelmjöl
3 dadlar
en skvätt havremjölk
Mixa samman allt i en bunke och blanda med stavmixer.
Låt svälla 5-10 min. Blöt händerna och rulla till bullar och lägg på en plåt. Jag penslade sedan med ägg och lade kokos på toppen. ca 200 grader i 20-25 minuter.
Semla tillbehör:
Grädden
Den fasta delen på kung markattas kokosmjölk, samt en skvätt av mjölken.
4 dadlar
vaniljpulver
kardemumma
Vispa samman tills tillräcklig gräddig, tillsätt kardemumma och vaniljpulver efter smak. (jag tog ganska mycket)
Eller vispa sojagrädde
Mandelmassan
2 dl mandelmjöl
3 dadlar
en skvätt havremjölk
Mixa samman allt i en bunke och blanda med stavmixer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar